Volg ons op: Facebook

veel gestelde vragen

Tijdens je zwangerschap word je vaak overladen met tips en adviezen over wat je allemaal wel en niet zou mogen doen of zou mogen eten. Daarnaast wordt er veel over geschreven in boeken, tijdschriften en op internet. De adviezen kunnen erg verschillen en dat wekt verwarring op. Hieronder vind je betrouwbare informatie. Staat je vraag er niet bij, stel deze dan aan ons tijdens het spreekuur, via mail of  als het haast heeft bel ons even.

Algemene informatie kun je ook lezen in de folder Zwanger!. klik hier voor de folder.

Schadelijke stoffen

 • Mag ik alcohol? Ons advies is om tijdens de gehele zwangerschap geen alcohol te drinken. Ook tijdens het geven van borstvoeding en bij het zwanger worden kan het gebruik van alcohol negatieve invloeden hebben.Wanneer je alcohol gebruikt tijdens je zwangerschap kan dat schadelijk zijn voor je ongeboren kind. Alcohol komt via de moederkoek (placenta) bij je kind. Het kan leiden tot aangeboren afwijkingen aan het hart of het centraal zenuwstelsel.
 • Moet ik stoppen met roken? Ons advies is om te stoppen met roken. In sigaretten zitten namelijk schadelijke stoffen die vrij komen tijdens het roken. Deze stoffen veroorzaken een afname van de doorbloeding van de moederkoek (placenta) en daardoor een verminderde toevoer van zuurstof naar je ongeboren kindje. Zowel het zelf roken als het regelmatig verblijven in ruimten waar veel gerookt wordt, kan schadelijk zijn. Wanneer je rookt neemt het risico op een te laag geboortegewicht van je kind toe. Ook de risico’s op vroeggeboorte nemen toe. Na de geboorte hebben kinderen van een moeder die gerookt heeft tijdens de zwangerschap meer kans op ziekten en problemen met de luchtwegen. Ook wordt vermoed dat na de geboorte van je kindje het risico op wiegendood toeneemt wanneer er in de omgeving van het kind wordt gerookt.
 • Kan ik mijn medicijnen blijven gebruiken? Tijdens de eerste afspraak (de intake) vragen we je of en zo ja welke medicijnen je gebruikt. Dit is voor ons belangrijk om te weten aangezien sommige soorten medicijnen niet goed zijn voor de zwangerschap en de ontwikkeling van je kindje. Wanneer je tijdens de zwangerschap medicijnen gebruikt is dit vaak een indicatie om begeleidt te worden door de gynaecoloog. Het is ook verstandig om de zwangerschap te melden bij de apotheek en de tandarts. Meestal is de verdoving bij een behandeling van je tandarts geen probleem. Paracetamol (zonder codeïne) is het een medicijn dat in de zwangerschap zonder gevaar genomen kan worden. Lees de bijsluiter voor de juiste hoeveelheid. Wanneer paracetamol onvoldoende werkt overleg dan altijd eerst met ons voordat je andere geneesmiddelen gebruikt.
 • Ik gebruik drugs, wat nu? Wij raden al het drugsgebruik tijdens de zwangerschap sterk af. Regelmatig gebruik van drugs heeft negatieve gevolgen voor de zwangerschap. Softdrugs (hasj, wiet, cannabis) kunnen de schadelijke werking van bijvoorbeeld alcohol of roken versterken. Bij het gebruik van harddrugs neemt de kans op aangeboren afwijkingen en ontwikkelingsproblemen bij het kind toe. Cocaïne, heroïne en ecstasy (XTC) zijn gevaarlijk. Al in je buik kan je kind verslaafd raken aan de drugs die jij gebruikt. Je ongeboren kindje kan ook ontwenningsverschijnselen krijgen.
 • Voor welke schadelijke stoffen/straling moet ik oppassen? Tijdens de zwangerschap is het verstandig om zo min mogelijk in aanraking te komen met verf op terpentinebasis, ongediertebestrijdingsmiddelen en chemicaliën. Neem het zekere voor het onzekere en laat het schilderen aan iemand anders over. Als je er in de zwangerschap niet aan ontkomt om zelf te schilderen, gebruik dan bij voorkeur verf op waterbasis, werk in een goed geventileerde ruimte en niet dagen achtereen. Van haarverf zijn tot nu toe geen schadelijke effecten bekend.

  Krijg je bijvoorbeeld bij de tandarts of vanwege een botbreuk een röntgenonderzoek? Meldt dan dat je zwanger bent. Soms kan het onderzoek uitgesteld worden tot na de bevalling. Het is vaak wel mogelijk om je buik te beschermen tegen röntgenstraling. De straling naar je kind wordt dan tot een minimum beperkt. Een MRI-scan geeft geen risico voor je ongeboren kind.

Sport en ontspanning

 • Mag ik sporten? Bewegen is goed!  het is goed voor de bloedsomloop, de conditie en het uithoudingsvermogen. Blijf dus de hele zwangerschap door lekker bewegen. Vooral de 'normale bewegingen', zoals wandelen en fietsen, zijn gezond. In de eerste helft van je zwangerschap kun je in principe ook de meeste sporten gewoon blijven beoefenen. Het is wel goed op een aantal dingen te letten. Zeker als de buik dikker wordt, kost elke beweging meer inspanning. Wanneer je voelt dat je sneller moe wordt, rust dan ook wat eerder. Neem ook voldoende te drinken. Heb je na het sporten veel last van harde buiken of buikpijn, dan is dat een teken van je lichaam dat je te actief bent geweest. Sporten die vanaf 20 weken zwangerschap worden afgeraden zijn sporten die risico’s opleveren; zoals paardrijden, vechtsporten, skiën of contactsporten (bijv. voetbal, hockey, volleybal). Duiken met zuurstof is tijdens de zwangerschap minder verstandig.
 • Mag ik naar de sauna of onder de zonnebank?In de sauna kan je lichaamstemperatuur flink oplopen. Er zijn aanwijzingen dat een verhoogde lichaamstemperatuur vroeg in de zwangerschap een iets grotere kans geeft op een aangeboren afwijking van de baby. Daarom is het beter de eerst 3 maanden van de zwangerschap de sauna niet te bezoeken. Hetzelfde geldt voor hete baden en de zonnebank. Het zonnebaden kan een zwangerschapsmasker veroorzaken of verergeren. Zorg voor goede bescherming van je huid door een zonnebrandcrème met een hoge factor te gebruiken.
 • Waar moet ik rekening mee houden als ik op vakantie ga? Tijdens je zwangerschap kun je gerust op vakantie gaan. We raden aan een vakantiebestemming te kiezen waar goede medische zorg aanwezig is. Mochten zich onverwacht toch problemen voordoen dan is in ieder geval goede zorg beschikbaar. Vliegen is over het algemeen geen probleem als je zwanger bent. De laatste vier weken voor de uitgerekende datum mag je niet meer te vliegen. Wanneer je een meerling verwacht dan wordt aangeraden om vanaf 34 weken niet meer te vliegen. Sommige luchtvaartmaatschappijen hanteren strengere regels, waarbij er na zeven maanden zwangerschap al niet meer gevlogen mag worden. Wij adviseren je om altijd een vliegverklaring mee te nemen wanneer je gaat vliegen. Dit is een Engelse medische zwangerschapsverklaring waarin vermeldt staat hoever je zwanger bent en wanneer de uitgerekende datum is. Vakantie op grote hoogte wordt ontraden. Blijf niet te lang op een hoogte hoger dan 2000 meter.

Voeding

 • wat mag ik wel/niet eten? Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om vers, gezond en gevarieerd te eten. Eten voor twee is niet nodig. Lijnen tijdens de zwangerschap is niet verstandig. Eet geen kazen die van rauwe melk (au lait cru) zijn gemaakt. Rauwe melk kan de listeria-bacterie bevatten. Besmetting met deze bacterie kan gevolgen hebben voor je kind. Gepasteuriseerde melk of kazen van gepasteuriseerde melk kun je zonder problemen gebruiken. Eet geen rauw of rosé gebakken vlees (zoals filet Americain of rosbief). Was rauwe groenten en fruit goed voor gebruik. In onvoldoende verhit vlees en in ongewassen groenten en fruit komen soms ziekteverwekkers voor die onder andere toxoplasmose kunnen veroorzaken. Toxoplasmose is een parasiet en kan tijdens de zwangerschap tot aangeboren afwijkingen bij je kindje leiden. Eet liever geen lever en hooguit eenmaal per dag een product waar lever in verwerkt is. In lever zit veel vitamine A. Te veel vitamine A is schadelijk voor je ongeboren kind.

 • Moet ik extra vitaminen gebruiken? Wanneer je gezond en gevarieerd eet is het gebruik van een extra vitaminepreparaat (voedingssupplement) niet noodzakelijk. Merk je dat gezond eten je niet altijd even goed lukt, dan kan een vitaminepreparaat voor een extra aanvulling op je voeding zorgen. Zorg er dan wel voor dat je een preparaat kiest dat geschikt is voor tijdens de zwangerschap.

 • Ik ben vegetariër, waar moet ik op letten? Wanneer je geen of nauwelijks vlees eet, let er dan op dat je genoeg vitamine B en ijzer binnenkrijgt. Vitamine B zitten vooral in volkoren producten, aardappelen, peulvruchten, eieren en zuivelproducten. Peulvruchten en eieren zijn ook belangrijke bronnen van ijzer, net als vleesvervangers.

Werk

 • Kan ik blijven werken? De werkomstandigheden kunnen per baan erg verschillen. Daarom zijn er diverse regelingen voor zwangere vrouwen en pas bevallen werkneemsters. Sommige werkomstandigheden brengen risico’s met zich mee. Denk hierbij aan zwaar lichamelijk werk (veel tillen en staan), het werken met gevaarlijke chemische stoffen of met röntgenstraling. Het kan zijn dat je werk tijdens de zwangerschap tijdelijk moet worden aangepast. Bespreek deze situaties altijd met je werkgever. Dat geldt ook als je voor onregelmatig werkt bijvoorbeeld in de zorg of in ploegendienst. Tijdens de zwangerschap gelden aangepaste regels voor onregelmatig werk. Soms is overleg met een Arbo-arts nodig.

 • Heb ik recht op zwangerschapsverlof? Iedere zwangere vrouw die werkt heeft recht op 16 weken zwangerschapsverlof. Het verlof mag ingaan vanaf 34 weken; 6 weken voor de uitgerekende datum. Beval je voor de uitgerekende datum, dan houd je recht op 16 weken verlof in totaal. Na de bevalling heb je altijd recht op 10 weken verlof. (Dus ook wanneer je later dan de uitgerekende datum bevalt). Het totale verlof wordt dan langer.Als je werkt als zelfstandige heb je vaak ook recht op een uitkering. Deze is geregeld via het UWV. De hoogte van deze uitkering is afhankelijk van je inkomsten.

Ziekten en infecties

 • Iemand in mijn omgeving is ziek; Heeft iemand in je naaste omgeving een kinderziekte die samengaat met vlekjes of uitslag van de huid, dan adviseren wij om dit door de huisarts te laten beoordelen. Als er sprake is van waterpokken, rode hond of de vijfde ziekte, neem dan contact met ons op. Het is dan eventueel mogelijk om je extra bloed te laten prikken. Daarmee wordt beoordeeld of jijzelf de infectie in het verleden hebt doorgemaakt en dus beschermd bent tegen de infectie.

 • Mag ik de kattenbak schoonmaken? Toxoplasmose is een infectie, die ontstaat door een parasiet. Echt ziek word je er meestal niet van; lusteloosheid, lichte koorts en/of opgezette klieren kunnen tekenen zijn. Heb je eenmaal toxoplasmose gehad, dan vormt het lichaam antistoffen. Deze beschermen je tegen een nieuwe infectie. In Nederland heeft ongeveer 45% van de zwangere vrouwen geen antistoffen tegen toxoplasmose. Als de moeder vlak voor of tijdens de zwangerschap een infectie met toxoplasmose oploopt, kan dit schadelijk zijn voor je ongeboren kind. In uitwerpselen van katten kan een parasiet voorkomen die toxoplasmose veroorzaakt. Bij het verschonen van de kattenbak en het werken in de tuin is het daarom belangrijk om handschoenen te dragen. Een zandbak kan ook een bron zijn van toxoplasmose. In onvoldoende verhit vlees (zoals filet Americain of rosbief) en rauwe groenten/ fruit komen soms ziekteverwekkers voor die onder andere toxoplasmose veroorzaken. Eet daarom geen rauw of rosé gebakken vlees en was groente en fruit goed voordat je het eet.

 • Ik heb een koortslip, is dat gevaarlijk? Een koortslip ontstaat door een soort herpes virus, maar is niet gevaarlijk tijdens de zwangerschap. Een koortslip kan echter wel gevaarlijk zijn voor het pasgeboren kind. Zorg er na de bevalling voor dat mensen met koortsblaasjes niet te dicht in de buurt van je kind komen. Met name wanneer de blaasjes stuk gaan en er sprake is van een vochtige wond; dan kan het kind namelijk besmet worden. Moeders met een koortslip moeten extra maatregelen nemen (niet knuffelen, gebruik van mondkapje of compeedpleister en goede handhygiëne).

Andere vraag

 • Ik ben zo moe, is dat normaal? Veel zwangere vrouwen zijn tijdens de zwangerschap meer vermoeid. Vanaf de eerste dag van je zwangerschap groeit je kind steeds meer. Die groei gaat dag en nacht door en kost veel energie. Ook de baby heeft veel energie nodig om te groeien. Alle hormonale veranderingen en processen kosten je lichaam extra energie.

 • Wie moet ik op de hoogte stellen van mijn zwangerschap? Het is belangrijk dat je huisarts en apotheek op de hoogte zijn van je zwangerschap. Als je iets hebt waarvoor je bij de huisarts komt, kan hij/zij daar rekening mee houden. Ook de apotheek houdt rekening met je zwangerschap, door alleen medicijnen mee te geven die je mag hebben. Verder moet je werkgever op de hoogte zijn van je zwangerschap, soms moeten er tijdelijk andere werkzaamheden voor je gezocht worden.

 • Mag ik nog gemeenschap hebben? Bij een zwangerschap die normaal verloopt zijn er geen aparte adviezen ten aanzien van seks. Gemeenschap veroorzaakt geen miskraam en kan je kindje niet beschadigen. Wanneer je last hebt van vaginaal bloedverlies wordt gemeenschap vaak afgeraden. Ook bij weeënactiviteit vóór 37 weken zwangerschap en bij gebroken vliezen wordt gemeenschap afgeraden. Het is mogelijk dat je na gemeenschap een klein beetje bloed verliest. Dit wordt veroorzaakt door aanraking met de penis van de baarmoedermond waardoor er een bloedend wondje ontstaat. Schrik daar niet van, het houdt vanzelf weer op. Heb je vragen over seksualiteit, bespreek dit dan met ons tijdens de controle.

  Soms heb je in het verleden nare ervaringen opgedaan op seksueel gebied. Vaak is het lastig voor je om dit met anderen te bespreken. Toch is het voor ons waardevol om te weten. We houden er dan extra rekening mee bij lichamelijk- of inwendig onderzoek bijvoorbeeld tijdens de bevalling.

 • Mijn vraag staat er niet tussen. Het is goed mogelijk dat jouw vraag er niet bij staat. Stel hem dan tijdens de eerst volgende controle of mail je vraag. Heeft het haast dan kun je ons ook altijd bellen natuurlijk.