Volg ons op: Facebook

regeldingen

Er zijn een aantal zaken die je al tijdens de zwangerschap moet regelen. Als geheugensteuntje noemen wij ze nog een keer op:

 • Kraamzorg: De kraamtijd is een tijd vol nieuwe ervaringen. Je maakt kennis met je baby, je herstelt van de bevalling en je gezin staat volop in de belangstelling. De eerste week na de bevalling komt de kraamverzorgende voor jou en de baby zorgen. Zij leert je ook hoe je de baby verzorgt. Het is dus belangrijk dat je deze kraamzorg van te voren goed regelt. Wij vragen je je voor de 16e week aan te melden bij een kraamcentrum in de regio. Folders over kraamcentra krijg je van ons mee aan het begin van je zwangerschap. 
 • Zwangerschapscursussen: Als je deel wilt nemen aan een zwangerschapscursus dan moet je je daar vaak al vroeg voor opgeven. Het doel van de zwangerschapscursus is om je informatie te geven over je bevalling, om je te leren hoe je je kunt ontspannen en op welke manieren je de weeën op kunt vangen en kunt persen. Daarbij zullen ze proberen je eventuele onzekerheid en je angst weg te nemen.
  Een aantal cursussen zijn ook bedoeld voor de partner. Je partner leert je zo goed mogelijk te helpen tijdens de bevalling, is op de hoogte van de ademhalings- en ontspanningstechnieken en weet hoe de bevalling loopt. Bovendien zal je partner zich meer in kunnen leven in de zwangerschap waardoor deze het gevoel heeft “samen” zwanger te zijn.
  Je kunt verschillende soorten cursussen volgen. Voor informatie over zwangerschapscursussen in de regio klik hier.
 • Erkenning van het kind en ouderlijk gezag: Ben je niet getrouwd en ben je de (toekomstige) vader van een kind? Dan kun je de baby erkennen. Het is van belang dat de moeder akkoord gaat met de erkenning. De erkenning moeten jullie samen bij de burgerlijke stand van de gemeente regelen. Na de geboorte kan het ouderlijk gezag ook geregeld worden. Hierdoor kan de vader beslissingen nemen over de opvoeding en verzorging van het kind.
  Het verstandigste is om een kind als ongeboren vrucht te erkennen. Dit betekent dat de erkenning tijdens de zwangerschap al geregeld moet worden.De beste periode om dit toe doen is voor de 32 weken. Vanaf dat moment kan ook de achternaam van het kind vastgelegd worden. Voor meer informatie over ouderlijk gezag klik hier.
 • Keuze voor voeding: Nu je zwanger bent komt ook de vraag naar voren welke voeding je kindje straks gaat krijgen; borstvoeding of flesvoeding. Heb je hier vragen over dan kun je deze aan ons stellen.
  Wanneer je borstvoeding wilt gaan geven is het mogelijk tijdens je zwangerschap een afspraak te maken op het borstvoedingsspreekuur. Voor meer info hierover zie "borstvoedingsspeekuur"in rechter keuze menu. Ga je flesvoeding geven, haal je "standaard voeding van 0-6 maanden in huis". Het merk is niet zo belangrijk. Verder kun je via ons medicijnen krijgen om te zorgen dat je borstvoeding niet op gang komt.
 • Op je werk: Uiterlijk 3 weken voor ingang van het zwangerschapsverlof moet je aan je werkgever vertellen dat je zwanger bent. Het is voor je werkgever fijner als je dit eerder doet, omdat hij dan op tijd vervanging kan regelen. Maar ook voor jou heeft het voordelen. Zodra je werkgever weet dat je zwanger bent krijg je recht op wettelijke bescherming tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode. Hieronder valt ook dat je onder werktijd naar de afspraak bij de verloskundige of gynaecoloog mag gaan. 
  Op de website van het RIVM vindt je nog meer informatie over zwangerschap en werk.