Volg ons op: Facebook

leven voelen

De meeste vrouwen voelen hun baby voor het eerst bewegen rond 20 weken zwangerschap. Heb je al eerder een baby gekregen? Dan herken je het bewegen van je baby in je buik vaak eerder.

Vaak worden de eerste bewegingen omschreven als ‘belletjes, bubbeltjes of kleine plopjes’ of ‘zoals je darmen, maar dan toch anders’. Als je je baby eenmaal hebt gevoeld, herken je de bewegingen. Je gaat je baby steeds vaker voelen.

Vanaf 28 weken worden de bewegingen in je buik steeds krachtiger. Je partner kan het nu ook meestal voelen. Als je baby erg actief is, kun je je buik zien bewegen. Je baby ontwikkelt vanaf 28 weken een patroon waarin hij slaapt en wakker is. Slapen duurt meestal 20 tot 40 minuten. Soms zelfs wel een uur, maar vaak niet langer dan anderhalf uur. Tijdens het slapen beweegt je baby niet of nauwelijks. Maar zodra je baby wakker is, is die actief. 

Tot de 32e week van de zwangerschap neemt het aantal bewegingen toe. In de laatste weken en rond de uitgerekende datum kunnen de bewegingen anders en minder krachtig worden. Dit komt doordat je baby minder ruimte heeft. Veel vrouwen ervaren ‘schuiven’ in hun buik. Het blijft belangrijk dat je je baby regelmatig voelt. Of je baby nu in hoofd- of stuitligging ligt, dat maakt niet uit. 

Sommige dingen hebben invloed op het voelen bewegen van de baby, bijvoorbeeld; 

  • Ligging van de placenta; als de placenta (moederkoek) aan de voorkant van de baarmoeder zit, kun je de baby tot 28 weken minder goed voelen. Er zit als het ware een extra kussentje tussen. Na 28 weken worden de bewegingen van je baby zo krachtig dat je de bewegingen voelt.
  • Houding; hoe vaak je je baby voelt, hangt onder andere samen met jouw houding. Als je ligt, voel je je baby beter bewegen dan wanneer je staat. Als je aan het werk bent, ervaar je misschien minder beweging dan je gewend bent. Dan is je aandacht op andere dingen gericht.
  • Medicijnen, alcohol, roken; je baby zal wat slomer zijn als je pijnstillers met morfine of kalmerende middelen gebruikt. Je voelt dan minder bewegingen. Roken en alcohol drinken kunnen de bewegingen van je baby beïnvloeden.

Niet alle vrouwen voelen dagelijks leven in hun buik. In de periode tot 28 weken is dit normaal. Vanaf de 28e week moet je je baby elke dag regelmatig kunnen voelen. Als je baby minder beweegt dan normaal, neem dan de tijd om beweging in je buik te voelen. Als je op je linkerzij ligt, voel je je baby het best. In die houding is de doorbloeding van de placenta optimaal. Ga 2 uur op je linkerzij liggen. Voel je minder dan 10 bewegingen deze 2 uur of twijfel je over de kracht van de bewegingen en ben je niet gerustgesteld? Neem dan contact op met ons. Wacht niet tot de volgende dag. 

Voor de folder jouw zwangerschap: je baby voelen bewegen klik hier