Volg ons op: Facebook

anticonceptie

Na de bevalling kan anticonceptie weer belangrijk worden. Bij het afsluiten van het kraambed bespreken we daarom je wensen en vragen op het gebied van anticonceptie.

Wanneer je cyclus weer opgang komt verschilt per vrouw, meestal heb je 4-6 wkn na de bevalling je eerste menstruatie. Het geven van borstvoeding kan hier invloed op hebben, het duurt dan meestal langer voor je cyclus weer op gang komt. Borstvoeding geven beschermt niet tegen zwanger worden tenzij je daarbij een aantal regels in acht neemt (zie hieronder bij LAM methode). Bedenk dat je meestal een eisprong hebt vóór de menstruatie, je bent dus mogelijk vruchtbaar voordat je de eerste keer weer ongesteld wordt. Na een miskraam kun je na 10 dagen weer een eisprong hebben

De keuze voor welke vorm van anticonceptie je wilt gebruiken is natuurlijk erg persoonlijk. Hieronder een overzicht van de verschillende vormen van anticonceptie. Sinds eind 2015 mogen wij recepten voor anticonceptie uitschrijven, je kunt hiervoor nu dus ook bij ons terecht. Verder zijn wij geschoold en bevoegd in het plaasten van een spiraaltje. Je kunt, indien je dit wenst, hiervoor een afspraak bij ons maken. Uiteraard bespreken we voor het uitschrijven/plaatsen de voor,- en /of nadelen van je keuzemiddel en of dit het beste bij jou wensen past.    

Lees bijsluiters altijd goed!

Anticonceptie bij borstvoeding

LAM-methode. Lactatie amenorroe (LAM) is het wegblijven van de menstruatie als gevolg van de melkproductie. Dit ontstaat als de moeder op een dusdanige manier borstvoeding geeft dat de eisprong wordt tegengegaan. Voor meer informatie hierover kun je bij ons terecht. Laat je eerst goed voorlichten voor je aan deze methode begint.

Mannen/ vrouwencondoom.Is een barrièremiddel. Beschermt bij goed gebruik goed tegen zwangerschap. Beïnvloedt de cyclus en borstvoeding niet. Beschermt ook tegen infectie. Geeft het lichaam tijd om te herstellen.

De borstvoedingspil of minipil. Cerazette. Is oestrogeenvrij. Remt de ovulatie en maakt het baarmoederslijmvlies taai en daardoor bijna ondoordringbaar voor zaadcellen. Heeft geen effect op de kwaliteit en hoeveelheid borstvoeding. Moet elke dag op een vast tijdstip worden ingenomen, er is geen stopweek. Deze pil kan niet worden gebruikt om een menstruatie uit te stellen. Informatie over wanneer beginnen kun je met ons bespreken.

Mirena. Spiraaltje met lage dosis progestageen. Wordt 8-12 weken na de bevalling in de baarmoeder geplaatst. Het kan een eisprong voorkomen en door een ontstekingsreactie van het baarmoederslijmvlies is geen innesteling mogelijk. Beperkt de beweeglijkheid van de zaadcellen. Geeft vaak een kortere menstruatie met minder bloedverlies, of geen menstruatie.

Koperspiraal. Wordt na 8-12 weken in de baarmoeder geplaatst. Door een ontstekingsreactie van het baarmoederslijmvlies is geen innesteling mogelijk. Beperkt de beweeglijkheid van de zaadcellen. Kan toename van duur en hoeveelheid menstruatie geven.

Prikpil. Bevat voldoende hormonen (progestageen) om 12 weken tegen zwangerschap te beschermen. De eisprong wordt geremd bij 70% van de vrouwen. De eicel kan moeilijker in de baarmoeder komen. Het slijm van de baarmoedermond verandert waardoor het ontoegankelijk wordt voor sperma en het baarmoederslijmvlies wordt minder geschikt voor innesteling. Je kunt in het kraambed al starten.

Implanon. Is een anticonceptiestaafje met gereguleerde hormoonafgifte (progestageen). Geeft minder opbouw van het baarmoederslijmvlies, verdikking van het slijmvlies van de baarmoedermond en voorkomt de eisprong. Het staafje wordt onder de huid ingebracht en is 3 jaar werkzaam.

Sterilisatie. Dit is een permanente vorm van anticonceptie. Sterilisatie is een ingreep waarbij de zaadleiders bij de man of de eileiders bij de vrouw worden doorgesneden of afgebonden.

Overige anticonceptie (niet geschikt in combinatie met borstvoeding)

De combinatiepil. Remt de ovulatie en maakt het baarmoederslijmvlies taai en daardoor bijna ondoordringbaar voor zaadcellen. Wordt 3 wkn. ingenomen daarna volgt een stopweek met een onttrekkingbloeding (vaak minder dan een menstruatie). Braken, diarree en antibiotica-gebruik kunnen de betrouwbaarheid beïnvloeden.

Nuvaring. Wordt in de vagina ingebracht. Geeft hier rechtstreeks een lage dosering hormonen af en voorkomt zo de eisprong. Wordt 3 wkn gebruikt daarna volgt een stopweek met een onttrekkingbloeding.

Pleister Evra. Remt de ovulatie en maakt het baarmoederslijmvlies taai en daardoor bijna ondoordringbaar voor zaadcellen. Deze pleister plak je op je huid. 1 Pleister per week voor 3 wkn + 1 pleistervrije week. Braken en diarree beïnvloeden de effectiviteit niet.

Methodes gebaseerd op herkenning van de cyclus. De NPF-methode (NFP staat voor 'natural family planning' of 'natuurlijke gezinsplanning') Hierbij leert de vrouw haar vruchtbare periode kennen d.m.v. het herkennen van een aantal veranderingen in lichaamstemperatuur, (cervix)slijm of baarmoederhals. Tijdens de vruchtbare periode kan een barrièremiddel (condooms)worden gebruikt.