Volg ons op: Facebook

gezond gedrag

Het klinkt logisch: wie zwanger wil worden, moet gezond leven en eten. Let al vóór de zwangerschap op gezonde voeding en leefstijl! Zo draag je als toekomstige ouders zelf bij aan een goede zwangerschap, de gezondheid van jullie kind en aan jullie eigen gezondheid.

klik hier voor de folder zwangerwijzer

Onderzoek heeft aangetoond dat roken, alcoholgebruik, ongezond eten en overgewicht een ongunstig effect hebben op de vruchtbaarheid en het verloop van de zwangerschap. Het gebruik van foliumzuur heeft juist een gunstig effect.

klik hier voor de folder kinderen krijgen een goede start begint voor de zwangerschap

klik hier voor de folder kinderen krijgen? denk na over de risico's op uw werk

Foliumzuur

Foliumzuur verkleint de kans op een open ruggetje en een open schedel bij de baby. De tabletten zijn zonder recept te verkrijgen bij een drogist of apotheek. Er zijn ook meerdere soorten multi-vitamine tabletten verkrijgbaar waar voldoende foliumzuur in zit. Let er dan wel op dat deze geschikt zijn voor tijdens de zwangerschap.

Omdat je foliumzuur niet voldoende uit je voeding haalt, adviseren we te starten met het innemen van foliumzuur wanneer je een zwangerschapswens hebt. Neem elke dag 1 tablet van 0,5 milligram in tot en met je 10e zwangerschapsweek. 

klik hier voor de folder zwanger worden slik eerst foliumzuur

Alcohol

Alcohol beïnvloedt de vruchtbaarheid; zowel de eicellen als zaadcellen. Daardoor kan zwanger worden moeilijker zijn. Je hebt meer kans op een miskraam wanneer je alcohol drinkt tijdens de zwangerschap. In het algemeen geldt: hoe meer alcohol, des te groter de risico’s. Het advies luidt dan ook om geen alcohol te drinken in de periode dat je zwanger wilt worden en zeker geen alcohol te drinken tijdens de zwangerschap. Bij een gebruik van minder dan één glas alcohol per dag zijn kan dat een ongunstig effect hebben op de zwangerschap in de vorm van miskramen,afwijkingen, foetale sterfte en vroeggeboorte. Tevens zijn er aanwijzingen dat minder dan één glas alcohol per dag negatieve gevolgen kan hebben op de psychomotorische ontwikkeling van de baby.

Roken

Wanneer je rookt duurt het vaak langer voordat je zwanger wordt. Je bent dertig procent minder vruchtbaar. De kans dat het een jaar of langer duurt voor je zwanger bent is drie keer groter dan bij vrouwen die niet roken. Tijdens je zwangerschap zorgen schadelijke stoffen uit tabak voor een verminderde doorbloeding van de placenta. Doordat er minder voedingstoffen en zuurstof naar de baby gaan, groeit en ontwikkelt de baby minder goed. Baby´s van rokende moeders worden vaker te vroeg geboren met een groeiachterstand. Ook verhoogt roken tijdens de zwangerschap het risico op een miskraam, een te laag liggende placenta met mogelijk bloedingen tot gevolg en een loslatende placenta.

Ook rokende mannen zijn minder vruchtbaar. De hoeveelheid zaadcellen in het sperma neemt af, hebben vaker een afwijkende vorm en zijn minder beweeglijk dan bij een niet-rokende man. Daarnaast heeft een rokende man 50% meer kans op impotentie dan een niet-roker.

In het algemeen geldt: hoe meer je rookt, hoe langer de zwangerschap op zich laat wachten.

Drugs

Gebruik van drugs wordt ten zeerste afgeraden. Drugs beïnvloedt de vruchtbaarheid negatief. Afhankelijk van de hoeveelheid en het soort drugs neemt bij mannen de kwaliteit en productie van het zaad sterk af. Bij vrouwen kan de kwaliteit van de eicellen verminderen en/of de eisprong geremd worden. De kans op een zwangerschap vermindert hierdoor. Het risico op een miskraam neemt toe. Drugs zijn zeer schadelijk voor het ongeboren kind. Het is van belang dat jij en/of je partner daar (beiden) mee stopt vóór dat je zwanger wordt. Het gebruiken van drugs is een risico voor het ongeboren kind. Als je niet kunt stoppen voor of tijdens de zwangerschap kan het kind na de geboorte ontwenningsverschijnselen hebben. Deze veroorzaken schadelijke effecten. We raden je sterk aan daarom al vóór je zwanger bent stoppen.

Medicijnen

Gebruik je vanwege gezondheidsredenen medicijnen en wil je graag zwanger worden? Overleg dit dan altijd met je huisarts of specialist. Mogelijk dat ervoor gekozen wordt om de medicatie tijdelijk te stoppen of aan te passen. Sommige soorten medicatie zijn slecht als je probeert zwanger worden en/of tijdens de zwangerschap. Het beïnvloedt de vruchtbaarheid negatief en/of is schadelijk voor je ongeboren kind.

Gewicht

Een gezond gewicht is belangrijk om zwanger te kunnen worden. Als je te licht of te zwaar bent, dan heeft dat invloed op je vruchtbaarheid. Bij een gezond gewicht heb je een BMI (Body Mass Index) tussen 19 en 25.

Om zwanger te worden, heeft je lichaam een bepaald vetpercentage nodig. Bij een BMI lager dan 19 spreken we van ondergewicht. Wanneer je hier matig tot ruim (15-30%) onder zit, dan heb je een groter risico op menstruatieproblemen (geen of onregelmatige menstruaties). Je bent dan minder vruchtbaar. Bij een BMI van 25 of meer heb je last van overgewicht. Een BMI van 30 of meer betekent ernstig overgewicht. Vanaf een BMI van 30 wordt het steeds moeilijker om spontaan zwanger te worden. Waarom overgewicht een negatief effect heeft op de vruchtbaarheid is onduidelijk. Waarschijnlijk heeft het iets met de hormonen te maken. Bij je partner kan zowel ondergewicht als overgewicht zorgen voor een afname van de vruchtbaarheid.