Volg ons op: Facebook

wat zijn weeën

De meeste bevallingen (90%) beginnen met weeën. In 10% van de bevallingen begint het met het breken van de vliezen waarna er vaak binnen 24 uur weeën volgen. Het is niet gemakkelijk om aan te geven hoe lang een bevalling zal duren. Het begin van de bevalling tot 4 à 5 cm ontsluiting kan lang duren, soms een halve of hele dag. Daarna gaat de ontsluiting ongeveer 1 cm per uur. De laatste 2 cm zijn het moeilijkst te verdragen.

De bevalling van een tweede kind verloopt meestal sneller en heftiger. De baarmoederspieren hebben al ervaring en de baarmoedermond en de bekkenbodemspieren zijn soepeler.

Je baarmoeder is een spier. Deze spier is tijdens de zwangerschap enorm gegroeid. Tijdens de zwangerschap kan je baarmoeder samentrekken door prikkels zoals een volle blaas, na het plassen, kindsbewegingen of activiteit van jezelf. Dit samentrekken wordt ook wel harde buiken genoemd. Harde buiken zijn niet pijnlijk.

Aan het einde van de zwangerschap kunnen harde buiken overgaan in voorweeën. Voorweeën kunnen ook met een regelmaat komen en pijnlijk zijn, maar worden niet krachtiger en frequenter. Na enige uren stoppen de voorweeën weer of worden minder hevig. Deze weeën verrichten al heel wat voorwerk, maar je gaat er nog niet op bevallen.
Warmte bijvoorbeeld van een douche, bad of kruik kan helpen. Vaak kun je dit nog prima opvangen.

Ontsluitingsweeën zijn duidelijk pijnlijk en kosten meer moeite om op te vangen. De baarmoederspier trekt nu hevig samen. Je buik wordt hard tijdens een wee en je voelt vaak pijn in je onderbuik (boven schaambeen) en onderrug (net boven het stuitje). Sommige vrouwen hebben meteen vanaf het begin heel regelmatige weeën om de paar minuten. Anderen hebben een langere aanloop met heel onregelmatige weeën die steeds regelmatiger en uiteindelijk om de paar minuten komen. Om te kunnen bevallen moet de ontsluiting 10 centimeter zijn.
Ongeveer tegelijkertijd met het krijgen van volledige ontsluiting, kan ook de persdrang beginnen. De baarmoeder begint dan de baby naar buiten te duwen. Persdrang voelt aan als heel hevige drang om ontlasting te maken. Het is bijna onmogelijk om hier niet aan toe te geven. Onwillekeurig maak je toch persbewegingen.

Als de ontsluiting volledig is en als het hoofdje diep genoeg ingedaald in het bekken, mag je toegeven aan deze persdrang. De persweeën zorgen ervoor dat de baby door het bekken en de stevige bekkenbodem wordt geduwd. Deze weefsels zijn stug, dus er zijn veel krachtige weeën voor nodig. Probeer goed te luisteren naar onze aanwijzingen, we zullen te precies vertellen wanneer je mag persen en wanneer je moet zuchten. Zo proberen we het inscheuren zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken. Na de geboorte van het hoofdje moet je nog een keer persen om de schouders en de rest van het lichaam geboren te laten worden.
Bij een eerste kind duurt het persen gemiddeld een uur. Bij een volgende bevalling is dit vaak korter.

Na de geboorte leggen we je kindje meestal meteen op je buik. Het wordt afgedroogd en toegedekt met warme doeken. Net na de geboorte ziet je kindje vaak een beetje blauwpaars, dat is normaal. Zodra het kindje begint te huilen trekt dit vaak snel weg.

Na de bevalling krijg je een injectie in je bovenbeen met een medicijn die ervoor zorgt dat de baarmoeder goed samentrekt. Zo kan de moederkoek snel geboren worden en wordt voorkomen dat je teveel bloedverlies hebt.

De moederkoek (placenta) wordt meestal wordt na 10-20 minuten geboren. We voelen regelmatig aan je buik. Het samentrekken van de baarmoeder wordt gecontroleerd. Dit samentrekken zorgt ervoor dat de moederkoek los laat van de baarmoederwand. Wanneer de moederkoek los lijkt te liggen vragen we om nog een keer flink mee te persen. En kan de moederkoek geboren worden.

Na de bevalling bekijken we of er gehecht moet worden. De meeste vrouwen, zeker bij een eerste bevalling, scheuren in meer of mindere mate in. De schaamlippen, vaginawand of het perineum (weefsel tussen vagina en anus) kunnen beschadigd zijn. Soms is er tijdens het persen een knip (episiotomie) gezet. Om in de toekomst klachten te voorkomen is het belangrijk dat er goed gehecht wordt. Het hechten vindt plaats onder plaatselijke verdoving met oplosbaar hechtmateriaal. Soms moet er op de operatiekamer onder verdoving (narcose) gehecht worden. Dit gebeurt met name wanneer de kringspier van de anus beschadigd is.

Als de bevalling zonder complicaties is verlopen, heeft het nakijken van jullie kindje geen haast. Hier wordt vaak mee gewacht totdat jullie even hebben kunnen wennen aan je kindje. Ook je kindje moet vaak even bijkomen van de bevalling en de beste plek hiervoor is op de warme borst van moeder onder warme doeken. Als je borstvoeding wilt geven is ook daarvoor nu tijd.