Volg ons op: Facebook

waar bevallen

Al tijdens je zwangerschap vragen we je na te denken over waar je wilt bevallen. Er zijn een aantal mogelijkheden:

Thuis:

Als de bevalling is begonnen, komen we langs om te bepalen hoe ver de ontsluiting is en om te controleren hoe het met jou en je kindje gaat. Afhankelijk van de ontsluiting en de weeën blijven we of we spreken een tijd af wanneer we weer terugkomen. Bij een thuisbevalling komt een kraamverzorgster ons assisteren. Wij bellen het kraamcentrum zodra een kraamverzorgster nodig is.

Open verloskamer (poliklinische bevalling):

Wanneer je kiest voor de open verloskamer, dus zonder medische indicatie bevallen in het ziekenhuis, zal het eerste deel van de bevalling thuis plaats vinden. Wanneer je ons belt omdat je denkt dat de bevalling begonnen is, komen we eerst thuis bij je kijken. We zullen dan bepalen hoe ver de bevalling gevorderd is. Meestal is halverwege de ontsluitingsperiode een goed moment om naar het ziekenhuis te gaan. Zo nodig gaan we in gezamenlijk overleg eerder. Wij begeleiden bevallingen in het Zuyderland Geboortecentrum en in MUMC+ in Maastricht.

Als de bevalling goed verloopt, ga je 2 tot 4  uur na de bevalling weer naar huis. Op het moment dat je uit het ziekenhuis vertrekt, bel je het kraamcentrum. Zij zorgen ervoor dat er een kraamverzorgster naar jullie huis komt, ook's avonds of midden in de nacht. Maar je kunt er ook voor kiezen om de eerste nacht in het ziekenhuis door te brengen.

Vraag wel na bij je verzekering of de bevalling op de open verloskamer wordt vergoed of dat je een deel zelf moet betalen. 

Klinische bevalling:
Mocht er in de zwangerschap of tijdens de bevalling een medische indicatie ontstaan dan moet je in het ziekenhuis bevallen. De zorg voor jou en je kindje wordt dan overgedragen aan de gynaecoloog. Zo mogelijk zijn wij wel bij de bevalling aanwezig. Op het moment dat je na de bevalling weer naar huis mag nemen wij de zorg van de gynaecoloog over.