Volg ons op: Facebook

hoe begint het?

De bevalling kan op verschillende manieren spontaan beginnen;

Weeën

De meeste bevallingen (9 van de 10) beginnen met weeën. Weeën zijn duidelijk pijnlijk en kosten soms moeite om op te vangen, in tegenstelling tot harde buiken en voorweeën. Bij ontsluitingsweeën trekt de baarmoederspier hevig samen. Je buik wordt hard tijdens een wee en je voelt vaak pijn in je onderbuik (boven schaambeen) en onderrug (net boven het stuitje). Sommige vrouwen hebben meteen vanaf het begin heel regelmatige weeën om de paar minuten. Anderen hebben een langere aanloop met heel onregelmatige weeën die uiteindelijk steeds regelmatiger en uiteindelijk om de paar minuten komen. De bevalling lijkt begonnen wanneer de weeën een uur lang elke 5 minuten komen; van het begin van de wee tot het begin van de volgende wee. Ze duren dan zo’n 45-60 seconden van opkomen tot weggaan van de wee.

Gebroken vliezen

Je kindje zit in je baarmoeder in vruchtwater omhult door vliezen. Wanneer deze vliezen breken verlies je vruchtwater. 10% van de bevallingen begint met gebroken vliezen. Hiervan krijgt 70% binnen 24 uur vanzelf weeën. Zolang je nog geen weeën hebt, adviseren wij je niet in bad te gaan en geen gemeenschap te hebben. Dit vanwege het risico op infecties. Douchen mag wel.

De hoeveelheid vruchtwaterverlies kan verschillen van een hele plons waarbij alles nat is of juist heel weinig waardoor het twijfelachtig is of dat het wel vruchtwater is. Vruchtwater heeft een zoetige weeïge geur, anders dan urine. Nadat de vliezen gebroken zijn blijft het vruchtwater vaak met beetjes lopen. De kleur is vaak helder (als kraanwater) met wat vlokjes erin. Soms kan het wat rozig zijn. Is het vruchtwater bruin/groen dan heeft je kindje in het vruchtwater gepoept (meconiumhoudend vruchtwater). Bruin/groen vruchtwater is altijd reden om meteen contact op te nemen met ons. Je kunt de kleur van het vruchtwater goed beoordelen door bijvoorbeeld wat op te vangen in een glaasje of een maandverbandje in te doen en na een paar minuten de kleur te bekijken.

Als de vliezen meer dan 24 uur gebroken zijn zonder weeënactiviteit (langdurig gebroken vliezen), wordt je verwezen naar de gynaecoloog.

Slijm-/bloedverlies

De slijmprop bevindt zich tijdens de zwangerschap in de baarmoedermond. Het taaie slijm sluit de baarmoedermond extra goed af tegen bijvoorbeeld infecties. Door hormoonveranderingen en voorweeën kan de baarmoedermond aan het einde van de zwangerschap slapper worden (verweken) en soms al een beetje open gaan staan. Daardoor kan de slijmprop loskomen en kun je deze verliezen.

Vaak gaat dit gepaard met een beetje oud en bruinig bloedverlies. Het verliezen van de slijmprop zegt niets over wanneer de bevalling begint. Je zult gewoon moeten afwachten. Helderrood bloedverlies is wel een reden om contact op te nemen.